hoe werkt een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp

De werking van de warmtepomp uitgelegd

Hoe werkt een warmtepomp? De werking van een warmtepomp kan best uitgelegd worden door het voorbeeld van de koelkast te gebruiken, beiden werken uiteindelijk volgens hetzelfde principe.  Het wordt koud in je koelkast omdat er in het vriesvak een verdamper zit waarin een ijskoud koelmiddel circuleert. De voedingswaren in je koelkast geven hun warmte af aan het koelmiddel doordat warmte altijd vanzelf van een hoog naar een laag niveau stroomt.  De warmte die je voedingswaren hebben afgegeven verlaat de koelkast via een condensor aan de achterkant van je koelkast.

1. Met behulp van collectoren onttrekt een warmtepomp warmte aan een warmtebron (lucht, bodem, grondwater). Een koelmiddel transporteert deze energie naar een compressor. Het voordeel van koelmiddel is dat deze op lage temperatuur zijn kookpunt bereikt en verdampt.

2. In de compressor worden de dampen samengeperst totdat ze een hogere temperatuur bereikt hebben dan de lucht of het water gebruikt om de woning op te warmen.

3. Deze opgewarmde damp komt vervolgens in een condensor terecht. Hier geeft de damp zijn warmte af aan de verwarmingsinstallatie van de woning en condenseert terug tot vloeistof.

4. Via een expansieventiel verlaagt de druk van de vloeistof. Die wordt dan weer naar buiten gestuurd om te verdampen, waarna het hele proces opnieuw kan beginnen.Het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektriciteit verbruikt, is de compressor. De compressor beslist dus eigenlijk over het uiteindelijke energieverbruik van een warmtepomp.

Het grote verschil tussen het gebruik van elektriciteit bij een warmtepomp en bij een elektrische verwarming, is dat een warmtepomp elektriciteit niet gebruikt om warmte op te wekken maar om warmte over te dragen. Dit leidt dus tot een veel hoger rendement.

Waarom kiezen voor Airquality?

Contacteer ons voor een offerte

Bel ons voor meer info

Waarom Airquality?

Bel ons voor meer info

de werking van een warmtepomp

Wilt u alles weten over onze airco oplossingen?

Onze airco oplossingen staan tentoongesteld in onze showroom in Duffel

Kom gerust inspiratie opdoen, we helpen jullie graag verder!